Inclusieve datavisualisatie

De groeiende mogelijkheden om data te visualiseren zorgen ervoor dat complexe informatie bij een breed publiek terecht kan komen. En dat is toe te juichen: goed geïnformeerde mensen nemen weloverwogen beslissingen.

Toch is er ook een kanttekening te plaatsen. Want hoe bereik je mensen die niet, of minder, datavaardig zijn? Te veel informatie kan afschrikken en bovendien verlammend werken in de besluitvorming. Hoe kun je deze mensen goed informeren zodat ook zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen? Want vaak zit waardevolle informatie juist (ook) in de details van een dataset. Denk aan uitschieters of aan de vorm van de onderliggende dataverdeling.

Het is enorm belangrijk om na te denken over (zoals ik het nu even noem) inclusieve datavisualisatie, dat betekent: datavisualisatie die toegankelijk is voor iedereen, zonder dat relevante inzichten verloren gaan voor minder datavaardige mensen. Dit is een vraagstuk dat me al langer bezighoudt. Ik wil in de komende weken op zoek gaan naar een manier waarop we inclusieve datavisualisatie kunnen vormgeven, en zal jullie op de hoogte houden van mijn zoektocht. Discussie, suggesties en commentaar: mail naar info@studioinfograph.nl!